Tyre Talk: FAQ

Q. Wat moet ik doen wanneer het TPMS-lampje gaat branden?
A.
  • Minder vaart zo veilig als redelijkerwijs mogelijk is; rijd niet sneller dan 80 km/u. Hoe hoger de snelheid, hoe minder afstand de band kan afleggen.
  • Vermijd abrupte of agressieve versnelling, remmen of nemen van bochten, zo veilig als redelijkerwijs mogelijk is. Kuilen en andere gevaren op de weg moeten worden vermeden. Door voorzichtig te rijden wordt potentiële schade aan band, wiel en auto binnen de perken gehouden.
  • Ga zo snel mogelijk op zoek naar een veilige en geschikte plek voor bandenreparatie. Hou uw kilometerteller in de gaten, de rijafstand is beperkt. Rijd niet verder dan 80 km¹ bij lage bandenspanning.
  • Stop zo snel en veilig als redelijkerwijs mogelijk is met rijden bij ongebruikelijke trillingen of verlies van controle over het voertuig. De band kan het plotseling begeven. Laat het gaspedaal los en minder geleidelijk aan vaart. De band moet eerst worden vervangen vooraleer de rit verder te zetten.
  • Als je een auto met aanhangwagen bestuurt, stop dan zo snel en veilig als redelijkerwijs mogelijk is met rijden. In deze situatie zorgt een auto/aanhangwagen combinatie voor een potentieel gevaar. Maak de aanhangwagen los indien mogelijk en handel zoals hierboven aangegeven. Blijf geen aanhangwagen trekken zolang de desbetreffende band niet op een correcte manier is gerepareerd/vervangen.
  • Raak geen banden aan nadat er net met lage bandenspanning of in RFT-modus is gereden (ze kunnen zeer warm zijn). Laat de band afkoelen alvorens ze te hanteren.
¹ De rijafstand na een lekke band kan variëren afhankelijk van de voertuigbelasting, de buitentemperatuur en het moment dat het bandenspanningscontrolesysteem (TPMS) geactiveerd wordt. TODO: Read less