DriveGuard FAQ's

Wat zijn Bridgestone DriveGuard-banden?

Bridgestone DriveGuard® is het eerste volledige assortiment banden dat beschikbaar is voor elke personenauto¹, waarmee een bestuurder bij een lekke band, de auto onder controle kan houden en veilig 80 km verder kan rijden met een snelheid van 80 km/u². Bovendien heeft Bridgestone DriveGuard® de hoogste score behaald voor grip op nat wegdek, met korte remafstanden.³

Waarom heeft Bridgestone beslist om de Bridgestone DriveGuard® banden op de markt te brengen?

Bij Bridgestone geloven wij dat RFT-technologie niet exclusief mag zijn voor luxewagens of voertuigen met hoge prestaties. Daarom hebben wij de technologie verder geperfectioneerd en het eerste volledige gamma touringbanden met RFT-eigenschappen geproduceerd. Dit gamma kan gemonteerd worden op alle personenwagens¹ die oorspronkelijk niet uitgerust waren met RFT-banden. Bovendien heeft de toenemende verspreiding van met TPMS uitgeruste wagens voldoende vraag gecreëerd om een vervangingsmarkt voor RFT-banden te verantwoorden, en wij zijn er dan ook trots op de eerste bandenproducent te zijn die RFT aan een grotere groep bestuurders en voertuigen aan kan bieden.

Hoe werkt Bridgestone DriveGuard?

Elke Bridgestone DriveGuard-band is ontworpen met een versterkte zijwand en gepatenteerde Cooling Fin Technologie waardoor hij zijn vorm kan behouden en het gewicht van een voertuig, na een lek, 80 km kan ondersteunen met een snelheid tot 80 km/u.

Wie is het meest geïnteresseerd in Bridgestone DriveGuard-banden?

Veiligheidsbewuste bestuurders, vrouwen en gezinnen met kleine kinderen.

Wat is TPMS?

Het bandenspanningscontrolesysteem (TPMS) in uw voertuig is bedoeld om de bestuurder te waarschuwen dat een of meer banden een uitermate lage spanning hebben, met een onveilige rijomstandigheid tot gevolg. TPMS zorgt ervoor dat er bij lage bandenspanning op het dashboard een geel lampje gaat branden dat de vorm heeft van een dwarsdoorsnede van een band (gelijkend op een hoefijzer) met een uitroepteken erbij. 

Is een TPMS-systeem vereist voor Bridgestone DriveGuard?

Ja.  Bij uw Bridgestone DriveGuard-banden moet er een beroep worden gedaan op een optimaal functionerend bandenspanningscontrolesysteem (TPMS).  Doordat deze banden zo goed presteren, zelfs zonder bandenspanning, kan een TPMS-systeem noodzakelijk zijn om de bestuurder te waarschuwen dat de banden lucht hebben verloren.

Zijn alle voertuigen uitgerust met een TPMS-systeem?

Sinds 1 november 2012 moeten alle nieuwe automodellen binnen de EU over een bandenspanningscontrolesysteem beschikken. Dit heeft betrekking op de gemonteerde banden, niet op de reserveband. Sinds november 2014 is elke nieuwe personenwagen standaard voorzien van een TPMS-systeem. Vóór de nieuwe wetgeving uit 2012 leverden veel autofabrikanten al personenwagens standaard uitgerust met TPMS. Voor auto’s die oorspronkelijk niet zijn uitgerust met TPMS zijn er op de retailmarkt heel wat TPMS-systemen voor installatie verkrijgbaar om maximaal van de Bridgestone DriveGuard-voordelen te kunnen profiteren.

Voor welke voertuigen zijn Bridgestone DriveGuard-banden ontworpen?

Bridgestone DriveGuard is bestemd voor alle personenwagens met TPMS, inclusief auto's die oorspronkelijk niet uitgerust werden met RFT-banden (zoals de VW Golf, Peugeot 308, Renault Megane, Toyota Auris, Skoda Octavia, …). Voor SUV’s, minivans, bestelwagens en grotere cross-overs (CUV's) is DriveGuard momenteel niet beschikbaar.

Kan ik Bridgestone DriveGuard-banden gebruiken met alle types TPMS?

Ja, dat kan.

Kunnen voertuigen waarop RFT-banden gemonteerd zijn, overschakelen op Bridgestone DriveGuard?

Ja.

Is een reserveband bij Bridgestone DriveGuard niet langer nodig?

Dankzij Bridgestone DriveGuard neemt de kans dat een bestuurder een reserveband nodig zou hebben sterk af.

Als mijn auto al uitgerust is met RFT-banden, kan ik ze dan per 2 vervangen in plaats van alle vier tegelijk?

Ja. We raden altijd aan om een bandenwissel te laten uitvoeren via een set van vier banden of per twee op dezelfde as voor betere prestaties. Als het voertuig al is uitgerust met zelfdragende RFT-banden, dan geldt er geen beperking voor het combineren van Bridgestone DriveGuard met deze banden, op voorwaarde dat alle richtlijnen voor bandenvervanging worden gevolgd.

Wat moet ik doen wanneer het TPMS-lampje gaat branden?

 • Minder vaart zo veilig als redelijkerwijs mogelijk is; rijd niet sneller dan 80 km/u. Hoe hoger de snelheid, hoe minder afstand de band kan afleggen.
 • Vermijd abrupte of agressieve versnelling, remmen of nemen van bochten, zo veilig als redelijkerwijs mogelijk is. Kuilen en andere gevaren op de weg moeten worden vermeden. Door voorzichtig te rijden wordt potentiële schade aan band, wiel en auto binnen de perken gehouden.
 • Ga zo snel mogelijk op zoek naar een veilige en geschikte plek voor bandenreparatie. Hou uw kilometerteller in de gaten, de rijafstand is beperkt. Rijd niet verder dan 80 km² bij lage bandenspanning.
 • Stop zo snel en veilig als redelijkerwijs mogelijk is met rijden bij ongebruikelijke trillingen of verlies van controle over het voertuig. De band kan het plotseling begeven. Laat het gaspedaal los en minder geleidelijk aan vaart. De band moet eerst worden vervangen vooraleer de rit verder te zetten.
 • Als je een auto met aanhangwagen bestuurt, stop dan zo snel en veilig als redelijkerwijs mogelijk is met rijden. In deze situatie zorgt een auto/aanhangwagen combinatie voor een potentieel gevaar. Maak de aanhangwagen los indien mogelijk en handel zoals hierboven aangegeven. Blijf geen aanhangwagen trekken zolang de desbetreffende band niet op een correcte manier is gerepareerd/vervangen.
 • Raak geen banden aan nadat er net met lage bandenspanning of in RFT-modus is gereden (ze kunnen zeer warm zijn). Laat de band afkoelen alvorens ze te hanteren.

Hoe ver kan ik met Bridgestone DriveGuard-banden rijden bij een lek of drukverlies?

80 kilometer met een maximale snelheid van 80 km/u. De rijafstand na een lekke band kan variëren afhankelijk van de voertuigbelasting, de buitentemperatuur en het moment dat het TPMS geactiveerd wordt.

Hoe weet ik of ik een lekke band heb of dat mijn banden lucht beginnen te verliezen?

Controleer allereerst of uw auto uitgerust is met TPMS. Als dat het geval is, zal de TPMS u waarschuwen.

Mag ik sneller dan 80 km rijden met een lekke band?

Nee, omdat geen enkele band, ongeacht ontwerp of kwaliteit, onverwoestbaar is. Bridgestone DriveGuard-banden kunnen uiteindelijk onbruikbaar worden als gevolg van lekken of andere gevaren op de weg, maar ook als er niet adequaat gehandeld wordt bij een lage bandenspanning.

Zijn er omstandigheden waarbij er met Bridgestone DriveGuard-banden na een lek mogelijk geen 80 km kan worden verder gereden?

De runflatmodus of de rijafstand bij lage bandenspanning worden onder andere beïnvloed door voertuigsnelheid, lading en manoeuvreren, de hoeveelheid spanningsverlies, de mate van beschadiging en de omgevingstemperatuur. Voor een maximale rijafstand in runflatmodus of bij lage bandenspanning:

 • Minder snelheid zo veilig als redelijkerwijs mogelijk is. Rijd niet sneller dan 80 km/u.
 • Vermijd abrupt of agressief versnellen, remmen of nemen van bochten, zo veilig als redelijkerwijs mogelijk is, vermijd kuilen en andere gevaren op de weg.
 • Hogere voertuigladingen (zoals meer passagiers of goederen) en hogere omgevingstemperaturen verminderen de rijafstand van Bridgestone DriveGuard-banden in runflatmodus of bij lage bandenspanning.
 • Bij vertraagde activering van het TPMS (bijv. traag spanningsverlies), kan het zijn dat u al enkele kilometers in runflatmodus hebt gereden. Daarom bevelen we dan ook aan dat u zo snel mogelijk na de activering van het TPMS op zoek gaat naar een veilige en geschikte plek voor bandenreparatie.

Kunnen Bridgestone DriveGuard-banden hersteld worden?

Ja, maar alleen als de binnenbekleding van de band geen kreuken of afschuring vertoont en er geen “brokstukken” zijn. Merk op dat een Bridgestone DriveGuard-band op het gebied van herstelbaarheid als een normale band beschouwd moet worden en dat elke reparatie ook onder de wettelijke en technische verantwoordelijkheid valt van de persoon die de reparatie uitvoert. Na elke reparatie is Bridgestone niet meer verantwoordelijk voor de prestaties van de band.

Hoeveel kilometers kan ik na de waarschuwing van het TPMS afleggen zonder de band onherstelbaar te vernietigen?

De staat van de band na het lek of drukverlies bepaalt of een reparatie mogelijk is. Consulteer uw bandenverkoper om te weten of de band gerepareerd kan worden.

Wat beschouwt u als bandfalen? Of plots drukverlies? Kan een DriveGuard-band alles aan?

Gevallen van bandfalen die Bridgestone DriveGuard-banden kunnen weerstaan omvatten vrijwel elke schade die een band kan oplopen (doorboring, insnijding, barsten) eender waar op het loopvlak of de zijkant veroorzaakt door nagels, schroeven, scherpe stenen, glasscherven, staalplaten, metalen, gaten in de weg, stoepranden, ... die tot plots of geleidelijk drukverlies kunnen leiden. Als de band volledig in stukken gescheurd is, moet de band/velg uiteraard ter plekke vervangen worden.

Hoe presteert Bridgestone DriveGuard in vergelijking met conventionele banden?

In tegenstelling tot gewone banden zorgt Bridgestone DriveGuard® ervoor dat u na een lekke band de controle kunt behouden en veilig 80 km verder kunt rijden aan een snelheid van 80 km/u². Bovendien heeft Bridgestone DriveGuard® de hoogste score behaald voor grip op nat wegdek, met korte remafstanden³ en biedt het vergelijkbare levensduur en rijcomfort.

Is het even comfortabel rijden met Bridgestone Driveguard als met een normale band?

Bridgestone DriveGuard-banden bieden een vergelijkbaar comfortniveau als conventionele banden.

Zullen RFT-banden op grote schaal worden toegepast in de toekomst?

Bridgestone is ervan overtuigd dat Bridgestone DriveGuard een grotere vraag zal creëren voor mobiliteitsoplossingen naarmate TPMS meer ingeburgerd raakt in het wagenpark en klanten veiligheid in alle omstandigheden eisen. Wij plannen de lancering van andere maten in de toekomst.

Hoe weet ik of Bridgestone Driveguard in de door mij benodigde maat voorhanden is?

Geef de informatie over uw wagen op in de bandenkiezer die u vindt op www.bridgestone.eu\driveguard.

Zijn bij Bridgestone DriveGuard dezelfde richtlijnen van toepassing inzake levensduur van de banden als bij conventionele banden voor personenauto’s?

Ja.

Zijn bij Bridgestone DriveGuard dezelfde richtlijnen van toepassing inzake minimale profieldiepte voor noodzakelijke vervanging als bij conventionele banden?

Ja.

Hanteert Bridgestone DriveGuard dezelfde aanbevelingen inzake rotatie als bij conventionele banden?

Ja.

Kan ik Bridgestone DriveGuard-banden combineren met andere banden?

Ja, maar:

 • Bridgestone raadt aan om 4 Bridgestone DriveGuard-banden te monteren om te genieten van alle voordelen en veiligheidskenmerken
 • Bridgestone kan niet dezelfde rijprestaties garanderen als Bridgestone DriveGuard-banden gecombineerd worden met andere producten

Is er speciale uitrusting nodig om Bridgestone DriveGuard-banden te monteren of demonteren?

De meeste bandendealers beschikken over de gepaste uitrusting. Als ze niet zeker zijn of hun uitrusting voor bandenvervanging wel geschikt is voor RFT-banden kunnen ze hiervoor altijd de informatie van de fabrikant raadplegen.

Kunnen Bridgestone DriveGuard-banden op standaardvelgen gemonteerd worden?

Ja.

Kunnen Bridgestone DriveGuard-banden worden gemonteerd op alle wielvelgen van personenauto’s?

Ja, zolang de maat past.

Hoe vind ik een verkoper/service-afdeling om mijn Bridgestone DriveGuard-banden te onderhouden?

U vindt het dichtstbijzijnde verkooppunt in de rubriek 'Vind een dealer' op de website.

 

¹Bridgestone DriveGuard-banden zijn momenteel niet beschikbaar voor bestelwagens en zijn alleen geschikt voor wagens uitgerust met een bandenspanningcontrolesysteem (TPMS).
²De rijafstand na een lekke band kan variëren afhankelijk van de voertuigbelasting, de buitentemperatuur en het moment dat het bandenspanningscontrolesysteem (TPMS) geactiveerd wordt.
³Bridgestone DriveGuard-banden worden ingedeeld als klasse A voor grip op nat wegdek volgens de EU-labelling.